[RELEASE] Wink Door/Window Sensor / Wink Motion Sensor / Siren (coming soon)

Wink Lookout Door/Window Sensor

Wink Lookout Motion Sensor

Driver Capabilities

  • Battery
  • Motion Sensor
  • Illuminance Measurement

Wink Lookout Door / Window Sensor

Driver Capabilities

  • Contact Sensor
  • Battery

Common Driver Features

  • Standard Device Data - Firmware Version, Protocol Version, Hardware Version

Coming Soon

  • Wink Lookout Siren and Chime

Changelog:

Motion Sensor

  • V1.0 Initial Commit

Door/Window Sensor

  • V1.0 Initial Commit
9 Likes

This is awesome!! I had tried several times to get my Wink door/window sensors (Model: WNK-DW1) with no luck and figured I had to replace them.. Perfect timing!

For what it's worth, I was able to add the motion sensor and lookout siren (same models as the pictures above) to Hubitat with no issues. They both have been working.

I'll try adding the door/window sensors today and let you know if any issues!

thanks
joe

1 Like

side-note.. both of these drivers look the same.. did you mean to post a motion sensor one?

1 Like

@jpage4500

Here's @bcopeland's motion sensor driver:

2 Likes

FWIW - I was able to add 2 door/window sensors -- drivers worked!

2 Likes

It's a white label Dome product. I just made the Wink-->Hubitat switch and they worked flawlessly

2 Likes

@bcopeland - Excited for these! Thank you!

1 Like

I was able to add the Wink Siren and Chime to the system - it comes in as "Dome Siren" and seems to have all the options and sounds.

1 Like

update
Never mind the original message below. I found the answer here:


=-=-=-=-=-=-
I have a "Quirky" Window/Door sensor (Tripper).

I got it added to HE as a device but having trouble getting it to work.
Will the Wink Lookout Door/Window Sensor work ?

No the Lookout is a z-wave device.. the one you are referring to is a zigbee device.. Have you tried generic zigbee contact sensor?

Yes - I was able to get it working using the generic zigbee contact (no temp) - as described here:

@bcopeland - these were working for about a day before they stopped getting updates. Is there anything I can try to debug? I have 2 of the Wink ZWave door/contact sensors

I did remove and re-add 1 of them and it worked for about a day or so and then nothing. it's also really close to the hub so distance isn't an issue. I'd hate to throw these out but need to figure out something that works

Yea.. Can you turn on debug logging and then trigger an open/close event? and paste the log?

Wink Door/Window Log
06:17:36.731 pm infoWink Lookout Door/Window Sensor is open
06:17:36.727 pm debugskip:SensorBinaryReport(sensorValue:255, sensorType:10)
06:17:36.724 pm infoNotification: null
06:17:36.721 pm debugparse:zw device: 11, command: 3003, payload: FF 0A , isMulticast: false
06:17:36.717 pm debugparse:zw device: 11, command: 7105, payload: 00 00 00 FF 06 16 00 , isMulticast: false
06:17:34.795 pm debugskip:SensorBinaryReport(sensorValue:0, sensorType:10)
06:17:34.791 pm debugparse:zw device: 11, command: 3003, payload: 00 0A , isMulticast: false
06:17:34.783 pm infoWink Lookout Door/Window Sensor is closed
06:17:34.775 pm infoNotification: null
06:17:34.771 pm debugparse:zw device: 11, command: 7105, payload: 00 00 00 FF 06 17 00 , isMulticast: false
06:16:19.896 pm infoWink Lookout Door/Window Sensor is open
06:16:19.889 pm debugskip:SensorBinaryReport(sensorValue:255, sensorType:10)
06:16:19.879 pm infoNotification: null
06:16:19.875 pm debugparse:zw device: 11, command: 3003, payload: FF 0A , isMulticast: false
06:16:19.871 pm debugparse:zw device: 11, command: 7105, payload: 00 00 00 FF 06 16 00 , isMulticast: false
06:16:16.502 pm infoWink Lookout Door/Window Sensor is closed
06:16:16.498 pm debugskip:SensorBinaryReport(sensorValue:0, sensorType:10)
06:16:16.495 pm infoNotification: null
06:16:16.491 pm debugparse:zw device: 11, command: 3003, payload: 00 0A , isMulticast: false
06:16:16.487 pm debugparse:zw device: 11, command: 7105, payload: 00 00 00 FF 06 17 00 , isMulticast: false
06:15:29.549 pm debugskip:SensorBinaryReport(sensorValue:255, sensorType:10)
06:15:29.545 pm debugparse:zw device: 11, command: 3003, payload: FF 0A , isMulticast: false
06:15:22.848 pm debugskip:SensorBinaryReport(sensorValue:0, sensorType:10)
06:15:22.844 pm debugparse:zw device: 11, command: 3003, payload: 00 0A , isMulticast: false
06:15:22.841 pm infoWink Lookout Door/Window Sensor is closed
06:15:22.838 pm infoNotification: null
06:15:22.818 pm debugparse:zw device: 11, command: 7105, payload: 00 00 00 FF 06 17 00 , isMulticast: false
--- Live Log Started, waiting for events ---

Here's a log with a few open/close events. It's working now but it also worked the first few times I paired it too and then just stopped working - I think in about a day. I'll update once it stops registering

side-note - I have this sensor really close to the hub for testing to avoid any distance issues

Ok.. well that didn't help.. Can you do the same when it stops working.. I want to see if it is sending something that the driver isn't handling..

It took a few days but 1 of the 2 Wink sensors has stopped working. Nothing appeared in the logs when the door was opened/closed a few times. The battery level is 86% which was last updated this morning. There was some open/close events yesterday but that's it.

Front Door battery is 86%

I guess since the other door/window sensor is still working I can't say it's a driver issue.. only that both sensors were working great with Wink.

Sorry there's nothing else to really go on here.

FWIW here's the device details from both:

deviceType: 256
inClusters: 0x5E,0x86,0x72,0x5A,0x73,0x80,0x71,0x30,0x85,0x59,0x84,0x70
protocolVersion: 4.5
hardwareVersion: 65
firmwareVersion: 3.80
deviceId: 1
manufacturer: 383